DSC_1615-300x200

Klipperwerf en Sloepenwal hebben nieuwe speeltuinen

Voor de gemeente Leiden heeft Signa Terra twee speeltuin opnieuw ingericht. Het ging om de Klipperwerf en Sloepenwal. De speeltuinen kenmerkten zich door een gesloten karakter waardoor er nog wel eens hangjongeren aanwezig waren. Zowel het  ontwerp als de uitvoering zijn door Signa Terra verzorgd. 

Werkwijze

Signa Terra heeft zowel de wensen van de gemeente als van de buurtbewoners geïnventariseerd door o.a. een bewonersavond te organiseren en heeft op basis daar van een ontwerp gemaakt. De belangrijkste wensen waren:

  • Meer groen/gras toepassen
  • Groot speelhuis en klimrek inclusief loopbrug
  • Liever geen gesloten huisje i.v.m. hangjongeren
  • Balanstoestellen toepassen
  • Toestellen ook veilig voor kinderen van 0-4 jaar
  • Geen asfalt

Nadat de gemeente akkoord was met het conceptontwerp, zijn de concepten op een tweede bewonersavond gepresenteerd.  Men kon eventuele op- of aanmerkingen geven op het ontwerp. Beide ontwerpen kenmerken zich door organische vormen en speeltoestellen voor alle leeftijden. Daarna is het definitieve ontwerp bij de Toets- en Adviescommissie Openbare Ruimte gepresenteerd.

Ontwerp

Bij de speeltuinen is er in het open gebied een rustige vloeiende lijn ingebracht die een scheiding maakt tussen het voet- en fietsverkeer en het speelgebied. Er ontstaat een logische ontsluiting. Tevens zorgt de haag voor veiligheid en duidelijkheid in bestemming. De bestaande groene buffer is aangepast en gebruikt om een zachte overgang te maken richting het speelgebied. In combinatie met de haag lijkt het of het gebied verdiept is aangelegd en geeft de kinderen  daarmee een veilig gevoel. Toegepaste beplanting heeft de sfeer duidelijk verbeterd waarbij kleur en geur een extra dimensie vormen voor de kinderen.

 

AanlegWP_20160518_14_10_34_Pro

Niet alleen bij de voorbereidingen maar ook bij de uitvoering van de speeltuinen is de buurt geïnformeerd over de voortgang van de aanleg. Signa Terra stond ook altijd open voor vragen en die werden altijd beantwoord. Ook de wijkvereniging Merenwijk schreef er over op hun website.

Opening

Op 26 mei jl. zijn de speeltuinen geopend waar veel bewoners en hun kinderen aanwezig waren.

 

Fotografie hoofdvisual Buro JP