IMG_0594-768x576

Nieuwe laanbomen voor de Nieuweweg in Zoeterwoude

Wethouder Kees den Ouden plantte de eerste boom op de Nieuweweg in Zoeterwoude op 16 november 2017. Het is de eerste van de in totaal 141  Elzen die als laanbomen worden geplant, ter vervanging van de onlangs gerooide Iepen en Linden. Signa Terra B.V., het bedrijf voor integrale groenvoorziening, dat zich in de loop van de jaren heeft gespecialiseerd in het aanleggen en onderhouden van de groene buitenruimte, kreeg de opdracht om het werk uit te voeren. Als eerste heeft Signa Terra de aanwezige  bomen gerooid, graszoden verwijderd en de grond verbeterd. Daarna kon de nieuwe aanplant starten.

Het ging niet goed met de bomen langs de markante verbindingsweg tussen Zoeterwoude Weipoort en Zoeterwoude-Dorp. De laanbomen waren ziek. De standplaats van de bomen bleek niet in orde en de Iepen hadden de beruchte Iepenziekte. Dat er wat moest gebeuren was voor iedereen duidelijk.

Draagvlak
Het punt lag gevoelig bij omwonenden en het kostte wat moeite om het besluit rond te krijgen. Toch kan de ingreep nu rekenen op voldoende draagvlak bij omwonenden. “Het lijkt op zich geen spectaculaire klus, toch had het nog veel voeten in de aarde om dit project tot een goed einde te brengen. Uiteindelijk is iedereen nu blij dat de Nieuweweg eindelijk wordt aangepakt.” vertelt Iris Janssen, Adviseur Groen beleid en beheer bij de gemeente Zoeterwoude. “We zijn zeer te spreken over de inzet van Signa Terra, vanwege hun flexibele houding en prettige samenwerking.”

Een goede basis
De groeiplaatsomstandigheden van bomen zijn bepalend voor het behalen van het beoogde eindbeeld. Als de groeiplaats niet in orde is, dan uit zich dat in een tegenvallende groei en een vervroegde uitval. Bomen ontlenen hun stabiliteit aan het wortelgestel en doorwortelbare ruimte. Daarom heeft Signa Terra na het rooien van debomen, de  graszoden verwijderd en de grond verbeterd. De berm is daarbij diep doorgespit en vermengd met teelaarde. Teelaarde is goed waterdoorlatend en bevat nauwelijks overblijvende onkruiden en andere verontreinigingen. Als finishing touch is er een schrale topgrond over de berm uitgestrooid. Daarna kon het planten van de nieuwe bomen beginnen.

Nieuwe aanplant
De nieuwe bomen  zijn elzen (Alnus Cordata) van circa 6 meter hoog. Het gaat om in totaal 141 stuks over een lengte van in totaal 1,4 kilometer lengte. Nieuwe aanplant over een dergelijke lengte in een open poldergebied, levert direct een strak resultaat op.

Lang verwacht
Op 16 november plantte wethouder Kees den Ouden officieel de eerste boom. “Deze wethouder heeft zich jarenlang ingezet om de renovatie van de beplanting voor elkaar te krijgen.’’ vertelt Iris Janssen. ‘’Toen ik begon aan mijn wethouders carrière was dit het eerste raadsstuk om te behandelen  en nu ik aan het einde van mijn ambtsperiode zit sluit ik het hoofdstuk af met nieuwe bomen! Lang verwacht, veel gezwegen, nooit gedacht en toch gekregen. ’’ aldus Wethouder den Ouden.