IMG_20181102_124322932_HDR

Renovatie speelplein in Leiden door Signa Terra 

Signa Terra heeft een nieuwe speel- en ontmoetingsplek gerealiseerd in De Meij van Streefkerkstraat in samenwerking met Eibe (speeltoestellen), KSP (ondergronden) en de gemeente Leiden. De speelplek ligt midden in een woonwijk en grenst aan een park. In februari is het plan getekend, in juni zijn de werkzaamheden verdeeld en in oktober is het werk afgerond. Reden voor de renovatie was de verouderde situatie waarbij park en speeltuin geen eenheid vormden.  

Van vergeten achtertuin

Het park was een soort vergeten tuin die bestond uit een bijzondere mix van bloeiende tuin- en wilde planten, waaronder bomen, heesters en wilde bloemen. Een prima plek om in te spelen, met elkaar te kletsen, of zomaar even te genieten van de buitenlucht. De oude tuin ligt op de plek waar je volgens de structuur van de wijk een achtertuin zou verwachten. Door de gymzaal zag deze plek er lange tijd anders uit, maar met de bouw van de nieuwe woningen past het weer in het beeld van woonblokken met voor- en achtertuinen. De speelplek bestond uit speeltoestellen in felle kleuren, waarbij de samenhang met de omgeving ontbrak.

Naar centrale speel- en ontmoetingsplek

Signa Terra nam het verwijderen van de oude bestrating en het aanbrengen van de nieuwe klinkerbestrating en de nieuwe groenvlakken voor haar rekening en verzorgde daarmee natuurlijke overgangen tussen het park en de speeltoestellen. In de nieuwe situatie zijn er zes speeltoestellen geplaatst. Het totaal heeft een natuurlijke uitstraling door het gebruik van hout en kunstgras. Als valondergrond onder de speeltoestellen ligt Tiger Mulch, wat bestaat uit gerecyclede heftruckbanden gecombineerd met een hoogwaardige polyamide hars. Het speelplein is nu geïntegreerd in de omgeving van park en jaren dertig huizen, een multifunctionele ontmoetingsplek en een mooi stukje natuur.