herbs-2523119_960_720

De gevolgen van hittestress voor je tuin

Het is de afgelopen 300 jaar niet zo warm geweest in de zomermaanden. Ook de lange periode van droogte is uitzonderlijk. Menig tuin heeft afgelopen periode dan ook ernstig te lijden gehad onder de extreme droogte. Het effect is duidelijk zichtbaar: het landschap ziet er mediterraan uit,  grasvelden zijn vergeeld, struiken en bomen hebben nu al herfstkleuren en het water in de rivieren, vijvers, sloten en beekjes staat veel lager dan normaal. Dit zijn gelukkig maar tijdelijke kenmerken, de natuur komt er meestal wel weer bovenop.  Door hun bladeren versneld te laten vallen komen bomen eerder in de winterstand. Dat is hun manier om de droogte te overleven, maar ze raken wel verzwakt.

De droogte heeft wel effect op de veiligheid: er is meer kans op brand, op omvallende bomen en afbrekende takken. Peuken en afval zoals glas of een doorzichtige fles veroorzaken snel een brand. Bomen staan in relatief losse aarde en waaien dan bij een windvlaag sneller om en droge takken zijn minder flexibel en breken daarom sneller af. Ook vormen droogtescheuren een bedreiging voor de stabiliteit van de dijken.

Omdat het ernaar uitziet dat de komende jaren droge periodes vaker voor zullen komen, is het raadzaam de tuin hittegolf- en droogtebestendig te maken én milieuvriendelijk met water om te gaan.

Wat kun je zelf doen in je tuin?

  • Breng weer wat kleur terug in je tuin, door alle verdroogde delen weg te halen en de border met kleurrijke planten aan te vullen. Pas planten toe die tegen de hitte kunnen, zoals mediterrane kruiden (oregano, salie, tijm en lavendel), vetplanten, planten met zilver- of grijskleurige bladeren, planten met kleine haartjes op de bladeren en bomen en struiken met diepe wortels.
  • Ga zuinig om met water en sproei gericht en in de avonduren. Sla regenwater op in een regenton, regenwater is milieuvriendelijk en ook nog eens heel goed voor je planten.
  • Bedek de bodem rondom planten en struiken organisch materiaal, dan blijft de grond op een natuurlijke wijze vochtig (‘mulchen’).
  • Verminder de hoeveelheid verharding: hoe groener je tuin, hoe beter de natuurlijke waterafvoer. Daarmee help je tevens om wateroverlast te voorkomen.

 

Zie je op tegen het opknappen van je tuin? Onze vakmensen staan graag voor je klaar om je tuin hittegolf- en droogtebestendig te maken!

Bel ons service telefoonnummer 0345-570787 of neem contact op via info@signaterra.nl