tuinieren1-1024x683

Workshop duurzaam tuinieren door Signa Terra op Parijsch Experience in Culemborg

Tijdens de Parijsch Experience, op 13 oktober 2018, werd het startschot gegeven voor twee nieuwbouwprojecten in Culemborg: De Wilde Tuin en Parkhouses. Voor die gelegenheid gaf Signa Terra, samen met Heijmans en NL Greenlabel, een workshop over duurzaam tuinieren, met tips en inspiratie over hoe je je tuin vol leven krijgt.

Remco Houtkoop van Signa terra vertelt enthousiast: “Tuinieren en bijdragen aan een duurzame leefomgeving is helemaal van deze tijd en sluit ook perfect aan bij het woonconcept van de nieuwe wijk ‘De Wilde Tuin’ in Parijsch in Culemborg. Een gezonde, klimaatbestendige en levende tuin is gebaseerd op vijf principes: bodem, voedsel, dieren, energie en water. Als je vanuit die 5 principes werkt creëer je een tuin die niet alleen duurzaam, maar ook nog eens fraai en onderhoudsarm kan zijn.”

Woonwijk Parijsch

De woonwijk Parijsch kent verrassende woonconcepten die één ding gemeen hebben: ze brengen natuur terug in de stad. De wijk bestaat uit aparte buurtjes, ieder met een eigen karakter, die avontuurlijk met elkaar verbonden zijn door groen en water. De komende jaren is de wijk volop in ontwikkeling, met onder andere de projecten De Witte Tuin en Parkhouses. Tijdens de Parijsch Experience konden mensen de buurt ervaren. Er werd informatie verstrekt over de te bouwen woningen, er was een virtual reality tour door één van de woningen van het nieuwe project ParkHouses en er waren diverse workshops, waaronder de workshop over duurzaam tuinieren.

Bewuste keuze voor duurzaam

Lars Grims van NL Greenlabel: ‘We kregen na onze workshop veel enthousiaste reacties van mensen die opeens op een andere manier naar hun toekomstige tuin zijn gaan kijken. Je ziet dat ze echt een bewuste keuze willen maken in dit project. Een tuin aanleggen doe je niet zomaar, daar komt heel wat bij kijken. De eerste vraag die we altijd stellen is: waarvoor ga je de tuin gebruiken? Dan maken we samen een plan en gaan we kijken hoe we de tuin duurzaam kunnen aanleggen. Dat klinkt heel zwaar, maar het zit vaak al in kleine dingen. Bijvoorbeeld door de materiaalkeuze. Kies steen en hout bewust en bestel bij voorkeur lokaal. Zorg ook dat de tuin bijdraagt aan biodiversiteit. Denk aan water, verschillende soorten (bloeiende) beplanting en bes-dragende struiken of bomen voor voedsel en ter bescherming van vogels en insecten. Met tuinverlichting op basis van led of solar bespaar je veel energie. Als je de tuin in de winter wat rommeliger laat zijn ben je ook al goed bezig. Veel blad op de bodem beschermt planten tegen vorst en dient als natuurlijke voeding voor de bomen. Vogels en egels kunnen er voedsel in vinden en voelen zich er snel thuis’. Zo maak je van je tuin een levende tuin!’

Zou jij ook je tuin willen verduurzamen? Onze vakmensen staan graag voor je klaar om je te adviseren en samen met jou  een tuin te creëren die niet alleen duurzaam maar ook nog eens fraai en onderhoudsarm is. Interesse? Bel ons service telefoonnummer 0345-570787 of neem contact op via info@signaterra.nl